Începând cu anul acesta, după un deceniu de activitate ne-am întregit activitatea. Ne-am lăsat conduși de inspirație și am dat naștere unor noi programe care să vină în sprijinul comunității. În această direcție ni s-au alăturat și noi voluntari, donatori, sponsori, parteneri care ne susțin cu drag activitățile. Începem să creăm o punte de legătură între trecut, prezent și viitor. Să ne insuflăm activitatea din înțelepciunea străveche, actualizând-o în contextul actualei societăți. Marile adevăruri nu au termen de valabilitate și orice este trainic va dăinui pe fundamentul valorilor autentice. Activitatea ne este insuflată de aceste comori ce oferă stabilitate fiecărei societăți trainice și înfloritoare.
Cei 4 stâlpi care ne ghidează activitatea sunt:
1. EDUCAȚIA și FAMILIA
Familia și educația reprezintă un pilon important pe care ne ghidăm activitatea. Un proces de autocunoaștere în care oamenii se unesc în educarea și ridicarea omului în lumină. Ne-am însușit misiunea de a Lumina mintea și a deschide Inima Omului.
Ne-am simțit atrași de conceperea şi proiectarea demersului educaţional destinat persoanelor care se pregătesc să dea naștere unei noi generații. Etapa de concepere, de sarcină sau naștere a fost unul de o importanță fundamentală pentru noua generație de părinți.
Societatea privește educația sub forma unor demersuri aplicate în mod conștient și sistematic prin care se urmărește dezvoltarea potențialului biopsihic al omului și formarea unui tip de personalitate solicitat de perspectiva societății.
Dar noi avem o viziune diferită și o abordare holistică a procesului educativ. El începe cu mult timp înaintea nașterii ființei umane.
Existența dinaintea nașterii. Pregătirea părinților înainte de conceperea copilului. Proiectarea conștiinței și procesul spiritual care are loc. Urmărirea itinerariului timp de 9 luni a sufletului ce se pregătește să îmbrace haina fizică. Primii ani de viață și impactul familiei. Sunt doar câteva etape care prezintă importanță în campaniile și programele noastre de conștientizare și informare.
O nouă abordare despre pregătirea perioadei dinainte de concepție, sarcină și miraculosul fenomen al venirii pe lume.
Toate acestea le aveam cuprinse în proiectul 9Generație, un miraculos univers al întrupării și o atenție deosebită noii generații. Un proiect educativ de transformare interioară în sprijinul venirii pe lume a noii generații. Copiii Viitorului au nevoie de părinți conștienți, iubitori și cunoscători ai tainelor sufletului. Părinți trăitori care știu că bogăția sufletească este comoara care va dăinui peste generații. În acest sens această comunitate a fost creată, pentru a împărtăși informație de calitate.
O generație educată în viitor poate fi vindecătoare și hrănitoare. Fundamentul rămâne totuși vindecarea viitorului părinte.
Nu inventăm roata, dar o putem face să funcționeze mai bine. Ne folosim de înțelepciunea oamenilor măreți din trecut pentru a reactualiza învățăturile lor în societatea actuală. Facem o actualizare a cercetărilor și concluziilor acestora păstrând elementele esențiale și principiile elementare.
Direcții înțelepte pe care le urmăm:
“Educația și cunoașterea nu sunt același lucru, dar unul nu poate exista fără celălalt.” (Aung San Suu Kyi)
“Educația este cea mai puternică armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea.” (Nelson Mandela)
“Când educi mintea cu iubire, compasiune și toleranță, atunci ești cu adevărat educat.” (Dalai Lama)
“Educația nu este pregătirea pentru viață; educația este viața însăși.” (John Dewey)
“Când știi mai bine, faci mai bine.” (Maya Angelou)
“Educația nu este umplerea unui vas, ci aprinderea unui foc.” (William Butler Yeats)
„Femeia, mai mult decât oricine, îl educă pe copil către omenie. Tatăl este creierul, dar femeia este inima omenirii.” (S. Smiles)
“Educația este cheia de aur care deschide poarta catre libertate.” (George Washington Carver)
Prin familie, viața individului se eternizează. Precum se cufundă în trecut prin strămoșii săi, tot așa ia în stăpânire viitorul prin descendenții săi scria Joseph Athanase Paul.
Ne-am dedicat și o facem în continuare proiectelor care susțin familia.
Prin programul 9 Educație despre care amintim mai jos dezvoltăm tema familiei, tezaurul copilului, cea mai prețioasă comoara.
Dar și prin acțiunea Despre Viață prin intermediul căreia ne întâlnim cu tinerii instituționalizați și discutăm subiecte despre viață împărtăşindu-le cunoștințe și valori prin atelierele create în acest sens. Acțiunea Dor de Carte este cea care aduce cartea mai aproape de inimile copiilor aflați în grija statului.
“Ajutăm copiii să acționeze singuri, să-și dezvolte forța și independența, să-și formeze judecățile proprii și să se simtă responsabili pentru realizările lor.” (Maria Montessori)
De ce este importantă familia în ochii noștri?
Următoarele citate exprimă foarte bine simțămintele noastre:
„Unele lucruri probabil se schimbă, dar noi începem și sfârșim cu familia.” (Anthony Brandt)
„Familia nu este cel mai important lucru. Este totul.” (Michael J. Fox)
„Dacă vrei să schimbi lumea, du-te acasă și iubește-ți familia.” (Maica Tereza)
„Cele mai importante lucruri din lume sunt familia şi dragostea.” (John Wooden)
„Viaţa de familie este prima şcoală a emoţiilor.” (Daniel Goleman)
„Familia este nucleul civilizației.” (Will Durant)
„Cea mai mare binecuvântare a unui om este familia sa.” (Marius Torok)
„Familia reprezintă raiul într-o lume nemiloasă.” (Christopher Lasch)
„Nu îţi alegi familia. Ea este cadoul lui Dumnezeu pentru tine.” (Desmond Tutu)
„Oricine are nevoie de o casă în care să trăiască, dar o familie care te sprijină clădeşte cu adevărat un cămin.” (Anthony Liccione)
„Familia este un factor important și de răspundere al educației. Părinții o conduc și răspund de ea în fața societății, a fericirii lor și a vieții copiilor.” (A. S. Makarenko)
„Familia este ADN-ul neamului.” (Valeria Mahok)
2. PATRIA ȘI PĂMÂNTUL STRĂMOȘESC
Țara și pământul moșilor și strămoșilor. Este centrul de putere al omului, pe lângă familie. Cunoașterea țării, al folclorului, tradițiilor și obiceiurilor ei; cunoașterea sărbătorilor câmpenești și a valorilor tradiționale românești reprezintă puterea omului în viitor. Pământul ne oferă nu doar hrană, ci și protecție. Dar nu suntem conștienți de ele. Trăim într-o societate construită artificial unde tradiția și valoarea nu își mai găsesc locul. Pământul ne cheamă, dar nu-i auzim glasul. Patria ne așteaptă să revenim acasă. Vom contura în viiorul apropiat și proiecte adresate sufletului românesc apropiat de patria și pământul natal.
„Nu trebuie niciodată uitaţi românii şi pământurile româneşti care ne-au fost luate, ca urmare a împărţirilor Europei în sfere de influenţă. Este dreptul lor să decidă dacă vor să trăiască în ţara noastră sau dacă vor să rămână separaţi. Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri. (Regele Mihai)
Simțim că acest pământ păstrează „ceva” puternic, nedefinit pentru sufletele tinere, dar năucitor pentru sufletul trezit. Acel „ceva” se manifestă adeseori printr-un dor inexplicabil care se simte în adâncul inimii. Este dorul unei civilizații înfloritoare care a fost uitată.
Înaintașii noștri, și nu numai, spuneau mari adevăruri despre patrie și strămoși:
„Mă mişc între Dumnezeu şi Neamul din care fac parte, în afară de aceşti termeni, nu văd nimic semnificativ între cer şi pământ!„ (Petre Țuțea)
„A aştepta să culegi altceva dintr-un pământ decât ceea ce a fost semănat în el, ar fi copilărie.„ (Mihai Eminescu)
„Patria este pământul care hrăneşte. Eu unul nu socotesc că judecă bine acela care, dispreţuind pământul său strămoşesc, laudă altă ţară şi-i plac obiceiurile ei.„ (Euripide)
„Patria este pământul plămădit cu sângele şi întărit cu oasele înaintaşilor. Pentru ca să fie o patrie, trebuie mai întâi să fie religia strămoşilor, sfânta cuminicătură a sufletelor calde adoraţie a acelora care au fost şi nu mai sunt decât ţărână şi oase.„ (Barbu Ștefan Delavrancea)
Și de aici se conturează un alt pilon important căruia ne dedicăm prin activitătile întreprinse
3. ISTORIA și NEAMUL
„Istoria este cea dintâi carte a unei naţii. Într-însa ea îşi vede trecutul, prezentul şi viitorul.” (Nicolae Bălcescu)
Fără să-ți cunoști rădăcinile, parcursul tău prin viață ar fi dificil. Fără să cunoști adevărul strămoșesc, calea ta ar fi îngreunată. Neamul tău este un alt centru de putere de care te poți folosi prin viață.
Să cunoști astfel încât să nu devii sclavul trecutului, ci să îmbunătățești prezentul prin exemplul propriu și să însuflețești viitorul.
Neamul este marea familie susținută de energia micii familii.
O civilizație cu o bază spirituală solidă, care îşi are rădăcinile în vremuri străvechi este una puternică spiritual. Uitarea a apărut ca urmare a acestei rupturi de rădăcinile strămoșești iar inimile urmaşilor acestui neam s-au închis față de glasul sfânt al pământului, față de învățăturile strămoșești, luând drumul rătăcirii.
Scânteia există înlăuntrul fiecăruia. Ea așteaptă doar să i se ofere mediul prielnic care va conduce la reaprinderea focului sacru al credinței strămoșești.
Pe Urmele Strămoșilor, ar fi un proiect drag sufletului nostru.
În această direcție am creat grupul dedicat acelora care au focul sacru strămoșesc încă nestins în străfundul sufletelor lor; urmașii vechilor strămoși prin intermediul cărora Glasul Dacic se va face auzit.
Din dorința de a pregăti o generație solidă cu valori și învățături autentice intenționăm să dezvoltăm mai multe direcții în acest sens. Organizarea unor tabere pe viitor pentru copiii și tinerii instituționalizați, cât și pentru cei din familii defavorizate sau monoparentale ne-ar umple sufletele de bucurie. Dacă vom întâmpina deschidere din partea instituțiilor statului vom contura acest proiect în viitorul apropiat.
Dar să vedem de ce este așa important acest spațiul strămoșesc.
Spațiul carpato-danubiano-pontic a fost numit de mulți cercetători străini (arheologi, istorici și lingviști) ca fiind leagănul culturii europene pentru că aici descoperim din cele mai vechi timpuri urme fascinante ale culturilor străvechi.
„Civilizaţia şi istoria au început acolo unde locuieşte azi neamul românesc.”( W. Schiller, arheolog american)
„Pe tăbliţele de la Tărtăria, scrisul apare în teritoriile carpato-danubiano-pontice cu mult înainte de Sumer.” (R. Schiller, 1975)
„Într-adevăr acesta este unul dintre cele mai vechi popoare din Europa (…) fie că este vorba de traci (…), de geţi sau de daci, locuitorii au rămas aceiaşi din epoca neolitică – era pietrei şlefuite – până în zilele noastre, susţinând astfel, printr-un exemplu poate unic în istoria lumii, continuitatea unui neam.” ( André Armad)
„O Evă mitocondrială din Tracia se află la originea românilor. Populaţia de aici a migrat apoi spre toată Europa cu 30-40.000 de ani în urmă.” (Profesorul Alexander Rodewald , director al Institutului de Biologie Umană de la Universitatea din Hamburg )
„Universitatea din Cambridge susţine ideea că din Spaţiul Carpatic au roit (după mileniul III î.e.n. ) cei ce se vor numi – indieni, persani, greci, traci, albanezi, italioţi, celţi, germani şi slavi.”
„Urmaşii geto-dacilor trăiesc şi astăzi şi locuiesc acolo unde au locuit părinţii lor, vorbesc în limba în care glăsuiau mai demult părinţii lor.” (Huszti Andras)
Și cine creează frumoasa legătură cu trecutul strămoșesc dar și cu viitorul nescris încă? Nucleul familiei.
Ea este cea mai mică şi mai statornică dintre patrii.
Și nimic fără
4. CREDINȚĂ și SPIRITUALITATE
care reprezintă al 4-lea pilon important pentru noi. Fără credință nimic nu este trainic. Credința în Cel de Sus, în Sine (unde El de asemenea se regăsește), în ceilalți (unde sălășluiește același El). Parte din scopul nostru este de a contribui la dezvoltarea spiritualității individuale și colective. O spiritualitate trainică care aduce omul la rădăcinile și valorile lui.
Nimic fără Dumnezeu!
Dar El este Iubire și atunci
Nimic fără Iubire!
Când nimic din ce există nu mai răsună melodios în inima și sufletul omului, acesta își începe căutările. Și cea mai autentică căutare este în interiorul lui. Un interior care nu trebuie confundat cu partea fiziologică, cu senzațiile și emoțiile. Este un loc sacru a cărei chei de acces este sinceritatea și puritatea gândului, cuvântului și faptei.
Despre credință au vorbit mulți, dar mulți alții au trăit-o:
„Fără credință, omul rămâne un simplu animal rațional care vine de nicăieri și se-ndreaptă către nicăieri.„ (Petre Țuțea)
„Credința face primul pas, chiar și atunci când nu vezi toată scara.” (Martin Luther King)
„Cea mai mare moștenire pe care o puteți transmite copiilor și nepoților nu sunt banii sau alte lucruri materiale acumulate în viață, ci mai degrabă moștenirea de caracter și credința.” (Billy Graham)
„Credința face toate lucrurile posibile… dragostea face toate lucrurile ușoare.”(Dwight Lyman Moody)
Când acești piloni, stâlpi de susținere sunt aplicați cu înțelegere, credință și cunoaștere energia se schimbă. Să știm cine suntem, de unde venim și încotro ne îndreptăm este, poate cea mai valoroasă informație dobândită în această viață. Vindecă și eliberează mintea încătușată și inima strâmtorată. Oferă puterea mult dorită și împlinirea menirii, deoarece menirea vieţii noastre e să ne căutăm pe noi înșine, după cum spunea marele nostru poet Mihai Eminescu.
Echipa LIO
Foto by Simon Wilkes on Unsplash
Lasă un răspuns